Oslo Filmskole - logo.png

Oslo Filmskole

Oslo Filmskole er en ettårig kunstfaglig filmskole som skal forberede studentene til høyere utdanning og kunstnerisk arbeid. Skolen er gratis og åpen for alle men har et særskilt fokus på å rekruttere minoriteter i alderen 18-26 år samt fremme større mangfold innen film, tv, og audiovisuelle medier. Oslo Filmskole et er tiltak direkte myntet på unge voksne som ønsker å arbeide med eller utforske filmmediet og en karriere i bransjen innenfor regi, manus, produsent, foto, klipp, produksjonsdesign, lyddesign, eller filmmusikk. Det er et viktig prinsipp for oss at alle i samfunnet skal ha mulighet til å skape og uttrykke seg igjennom film, tv, kunst og kultur. Det er med på å skape fellesskap, forståelse og en felles identitet. Vi gleder oss til å ta imot elever slik at de i fellesskap og på egenhånd får utforsket sin egen stemme, historie og uttrykk. Vi vil utvikle og følge opp unge talenter for at de skal vokse seg som sterke profesjonelle filmskapere og kunstnere med kunstfaglig kompetanse. Skolen vil kunne fungere som et springbrett opp mot høyere kunstfaglig utdanning eller inn mot arbeidslivet. Vi ønsker å tilgjengeliggjøre film, kunst og kultur. Med forståelse og tålmodighet ønsker vi å skape et trygt rom hvor elvene kan vokse og utvikle sine stemmer. Vi vil gi rådgivning og følge opp unge talenter og minoriteter for at de skal utvikle og vokse seg som sterke og profesjonelle filmskapere og kunstnere. Mer informasjon om programmet og søknadsportal for elever kommer i løpet av første halvdel av 2025.

Oslo Filmskole er en ettårig kunstfaglig filmskole som skal forberede studentene til høyere utdanning og kunstnerisk arbeid. Skolen er gratis og åpen for alle men har et særskilt fokus på å rekruttere minoriteter i alderen 18-26 år samt fremme større mangfold innen film, tv, og audiovisuelle medier. Det er et viktig prinsipp for oss at alle i samfunnet skal ha mulighet til å skape og uttrykke seg igjennom film, tv, kunst og kultur. Det er med på å skape fellesskap, forståelse og en felles identitet. Vi gleder oss til å ta imot elever slik at de sammen og på egenhånd får utforsket sine stemmer, historier og uttrykk. Oslo Filmskole er en skole direkte myntet på unge voksne som ønsker å arbeide med eller utforske filmmediet og fagfeltene regi, manus, produsent, foto, klipp, produksjonsdesign, lyddesign, eller filmmusikk.

Oslo Filmskole vil kunne fungere som et springbrett opp mot høyere kunstfaglig utdanning eller inn mot arbeidslivet. Vi ønsker å tilgjengeliggjøre film, kunst og kultur. Vi vil utvikle og følge opp unge talenter for at de skal vokse seg som sterke profesjonelle filmskapere og kunstnere med kunstfaglig kompetanse. Med forståelse og tålmodighet ønsker vi å skape et trygt rom hvor elvene kan vokse og utvikle sine stemmer. Etter endt løp vil vi gi rådgivning og følge opp unge talenter og minoriteter for veien videre. Mer informasjon om programmet og søknadsportal for elever kommer i løpet av første halvdel av 2025.

Oslo Filmskole er per i dag et pilotprosjekt med støtte fra: Oslo Kommune Kulturetaten, Norsk Filminstitutt, Filmkunstskolen i Lofoten, Nordic Black Xpress, og Viken Filmsenter (prosjektutvikling). Pilotprosjektets utdanningsløp foregår over fire måneder høsten 2025, og består av teori, øvelser og praktisk arbeid. Elevene vil få veiledning og oppfølging underveis utover felles undervisning når de arbeider med ideutvikling, manusskriving, casting, pre-produksjon, produksjon og post-produksjon samt rådgiving om de ønsker å søke seg mot høyere utdanning eller inn mot arbeidslivet. Lærerstaben har lang fartstid innen egne fagfelt, arbeider i bransjen og består av noen av de mest kompetente kreftene fra film, tv og kunstfeltet. Se oversikt og les deres biografier lenger nede på siden under denne teksten.

Oslo Filmskoles visjon er å etablere en langvarig og bærekraftig skole og program for elevene. Kongstanken er at vi etter endt pilotprosjektperiode stiftes som en selvstendig organisasjon løsrevet fra Anicca Pictures AS. Vårt mål er at vi i løpet av 2026 kommer inn under enten et statlig eller kommunalt budsjett slik at vi kan drifte skolen på fast basis som en heltids ettårig filmskole og faste undervisningslokaler i Oslo. Dette vil skape trygghet, bærekraftighet, og kontinuitet i arbeidet og samarbeidet vi har etablert med våre samarbeidspartnere og andre aktører. Vi tenker på utdanning som fullstendig elementært og grunnleggende i å nå et mål om bedre representasjon av minoriteter i film, kunst og kulturlivet. Og har som mål å legge et solid fundament for å øke antallet utdannende minoriteter og kvalifiserte søkere inn mot høyere kunstfaglig utdanning og arbeidslivet.

Prosjektansvarlig
Ali Parandian, er daglig leder i Anicca Pictures AS. Han er prosjektansvarlig for Oslo Filmskole. Han arbeider som produsent, regissør, manusforfatter, gjestekurator på Cinemateket i Oslo og er gjestelærer på forskjellige filmskoler (Den Norske Filmskolen, Westerdals Institutt for Film, Follo Folkehøgskole, Den Kulturelle Skolesekken og Notam). Han har produsert og regissert den Amanda-vinnende novellefilmen NO MAN IS AN ISLAND. Og er i post-produksjon med sin første spillefilm.

Pilotprosjektet er støttet av:
Oslo Kommune Kulturetaten, Norsk Filminstitutt, Anicca Pictures AS, Nordic Black Theatre, Filmkunstskolen i Lofoten, og Viken Filmsenter.

Lærerstaben

Hovedlærer: Filmfoto

Kjell Vassdal started up in 1976 as Cinematographer after 2 years education of high school in Norway. During his first 9 years he did a lot of short films beside focus-pulling on several feature films. Vassdal shot his first feature film in 1985. Since then he have shot more than 30 feature films in both Norway and abroad (Sweden, Russia, Morocco, UK, Egypt, and Iraq). Vassdal have also shot several TV-series, more than 350 commercials and around 50 short films. Since 2009 he have been head of the Cinematography education at the Norwegian Filmschool beside working as a Cinematographer.

Filmografi: Imdb
Homepage: kjellvassdal.no

Hovedlærer: Filmregi

Mira Adoumier (1985, New York) er en libanesisk og fransk filmskaper, kunstner, forsker og medlem av kollektivet The Camelia Committee. Adoumier underviser også studenter ved Filmkunstskolen i Lofoten. Hun vokste opp i åtte forskjellige land, og begynte sine studier med hovedfag i filosofi og psykologi ved det amerikanske universitetet i Beirut. I 2011 fortsatte hun med å studere og praktisere filmskaping ved Mel Hoppenheim School of Cinema ved Concordia University i Montreal. De påfølgende årene jobbet hun med både produksjon og postproduksjon av uavhengige filmer i både Montreal og Beirut mens hun begynte å filme debutfilmen Errans. I 2018 ble hun forsker ved Netherlands Film Academy, og fullførte sin mastergrad i filmskaping i 2021. I mellomtiden hadde hennes første spillefilm, Errans premiere på CPH:DOX 2020 i next:wave-konkurransen. I begynnelsen av det året grunnla hun og hennes kolleger, forfatter og redaktør Carine Doumit og filmskaper Nour Ouayda kollektivet The Camelia Committee. Hennes tverrfaglige praksis, som kombinerer visuell og performativ kunst, fiktiv og dokumentarisk tilnærming i broen mellom kunst og kino, ga henne muligheten til å vise arbeidet sitt i utstillingsrom så vel som på teatre. Hun jobber for tiden med en dokumentarkortfilm i samarbeid med Jaap Pieters samt en andre spillefilm, The Night Came About, skrevet sammen med hennes samarbeidspartner Carine Doumit fra Camelia Committee og produsert av Jia Zhao fra Muyi films (NL).

Filmografi: Imdb
Hjemmeside: miraadoumier.com

Hovedlærer: Filmmusikk og Lyddesign

Jørund Fluge Samuelsen er førsteamanuensis ved Kristiania og underviser i Låtskriving og musikkproduksjon. Samuelsen har en stor katalog som musiker, artist, låtskriver, tekstforfatter og musikkprodusent og har undervist ved Lyd- og musikkproduksjon ved Noroff fagskole i Oslo. Som produsent har han produsert både spellemannsprisvinnere og folkelarmprisvinnere. Hans musikk til spillefilmen Alle hater Johan fra 2022 vant Amanda for beste originalmusikk.

Filmografi: IMDB
Hjemmeside: audioskop.no/about

Hovedlærer: Filmkunst

Knut Åsdam (28. august 1968) er en kunstner, filmskaper, forfatter, og Professor på Filmkunstskolen i Kabelvåg ved UiT. Han anvender film, video, fotografi, tekst, lyd og arkitektur.

Livet i dagens urbane samfunn og forhold mellom subjektivitet, begjær, avvik og maktstrukturer er tilbakevendende temaer i Åsdams kunst.  I filmer som har en åpen kreativ form og som går fra det realistiske til det bizarre og kunstige, undersøker han psykologiske og materielle effekter på subjektivitet i et samfunn i forandring. Åsdam er opptatt av nye fortellerformer og å utvikle film som medie, og bruker både dokumentariske og fiktive elementer i arbeidene.

Åsdam representerte Norge på bla Venezia-biennalen i 1999, og har bla hatt separatutstillinger på Nasjonalmuseet/museet for samtidskunst, Astrup Fearnley Museet, Festspillutstillingen på Bergen Kunsthall, Tate Britain, Kunsthalle Bern, og stilt ut på Istanbul Biennial, PS1/MOMA, New York, Moderna museet i Stockholm samt Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris. Han har hatt retrospektiv av sine filmer på Tate Modern, London, og The International House Cinemas i Philadelphia, og i 2007 var han fokuskunstner på Rotterdam Filmfestival som viste alle hans film og video-verk i tillegg til noen installasjoner og graffitiarbeider. Han er medstifter av Filmbyrået Jack og produksjonsselskapet VideoNova, og med i Aksjon for filmkunst. Han driver Oblique Institute som er et produksjonsfirma for ny film og filmkultur.

Hjemmeside: knutasdam.net
*Photo: Edvart Falch-Alsos

Hovedlærer: Produsent og Kreativ Produksjon

Elisa Fernanda Pirir ble født i Guatemala City, Guatemala. Hun flyttet til Nord-Norge i 2007 og der begynte hun å delta i filmproduksjoner. Hun produserte sin første spillefilm i en alder av 23. Filmen fikk en begrenset utgivelse av visninger på kinoer. Dermed gjorde denne filmen henne til en av de yngste produsentene av spillefilm i Norge. I 2016 ble avgangsfilmen hennes fra Den Norske Filmskolen «Generasjon Mars» nominert til den 43. Academy Student Award. Filmen ble finalist for den 60. CINE Golden Eagle Award og representerte også Norge som nominert til CILECT-prisen. Før hun kom til Norge, representerte Elisa Guatemala ved de olympiske leker i biologi og matematikk og vant sølvmedaljen i biologi i en regional konkurranse i 2014, som den eneste kvinnelige deltakeren som gikk videre til den nasjonale konkurransen. Hun har også spilt marimba siden hun var ni år gammel.

Elisa har jobbet med flere anerkjente internasjonale regissører som Thomas Arslan, Ciro Guerra, Cristina Gallego, Nabil Ayouch, César Díaz, Jonas Poher Rasmussen, Laura Mora, Carlos Reygadas, i tillegg til noen av Norges mest anerkjente regissører. Hun er en Berlinale Talents, Guadalajara Talents, EAVE, Rotterdam Lab og EWA alumni. I 2023 ble hun valgt ut som den norske produsenten på farten i Cannes. Hun har blant annet jobbet som kurator for Oslo Pix Filmfestival 2021 og del av den offisielle Amanda-juryen (Norsk Oscar), kommissærrådgiver i Kunstrådet for kortfilmer og dokumentarer 2021-2024, jurymedlem for Tromsø Internasjonale Filmfestival, San Sebastian International Film Festival “New Directors” og er i den offisielle kommisjonen for filmfestivaler i Norge.

I 2023 grunnla hun sitt eget selskap STÆR sammen med produsent Ragna Midtgard i ishavsbyen Tromsø i Nord-Norge. STÆR har som mål å utvikle, produsere og co-produsere uavhengige spillefilmer og dokumentarer av høy kunstnerisk kvalitet og relevans.

Filmografi: Imdb
Hjemmeside: https://staerfilm.no

Hovedlærer: Klipp og Dokumentar

Mette Cheng Munthe-Kaas er en Emmy-nominert og prisvinnende administrerende direktør, produsent og klipper av spillefilmdokumentarer. Med over 20 års erfaring innen feltet, grunnla hun sitt eget produksjonsselskap, Ten Thousand Images AS (TTI) i 2014. Gjennom TTI har hun produsert og co-produsert over 10 dokumentarer i langfilm i tillegg til flere korte dokumenter. Hennes tidligere filmer som produsent inkluderer de prisbelønte NO WORD FOR WORRY (2014), IDFA-vinner NOWHERE TO HIDE (2016) og de Oscar-shortlistede HIDDEN LETTERS (2022). Som minoritets-medprodusent har hun jobbet med filmer som prisvinnende LIFE OF IVANNA (2021) og Berlinale-vinneren MYANMAR DIARIES (2022).

Filmografi: Imdb
Hjemmeside: tenthousandimages.no

Hovedlærer: Lyddesign

Gunn Tove Grønsberg har lang erfaring som lyddesigner og mikser. Hun har gjort lyddesign på en rekke spillefilmer, dramaserier, kortfilmer, novellefilmer, dokumentarer og eksperimentell film. Hun har blant annet gjort lyden på den Oscarvinnende dokumentarfilmen The Act of Killing (2012). I 2012 ble hun nominert til Kanonprisen for beste lyddesign på spillefilmen Som du ser meg, hun ble nominert til Amanda for beste lyddesign for Knerten (2010), Natt til 17 (2014), og fikk Amanda for beste lyddesign for Harajaku (2019). Samme år var hun nominert til Gullruten for beste lyddesign på dramaserien «Heimebane s2». Hun har også samarbeidet med samtidskunstneren Tori Wrånes og produsert lyddesign til utstillingen «Hot Pocket» i 2017.

I tillegg underviser Gunn Tove i lyddesign på Den Norske Filmskolen og Filmkunstskolen i Kabelvåg. Hun ble uteksaminert fra lydlinjen på Den norske filmskolen i 2006, og samme år ble eksamensfilmen Isola premiert med Dolby-prisen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. 

Gunn Tove er opptatt av å fortelle med lyd i film gjennom å få kontakt med karakterene, og prosessene de går gjennom.

Filmografi: Imdb

Hovedlærer: Lyd- og musikkopptak

Liew Ceng Teng er malaysisk, nå bosatt i Norge som filmskaper, komponist, lydtekniker og musiker i Oslo. Mest kjent for sin Winter Song. Liew har mestret et bredt spekter av musikalske sjangre reflektert i mange forskjellige stilarter som pop, rock, blues, jazz, fusion, soul, folk, New Age, klassisk, country og western.

Liew ble født i Malaysia, Perak, Taiping. Liew har alltid elsket musikk, ifølge moren allerede fra han var baby. Liew begynte å lære å spille gitar påvirket av foreldrene. Det skapte et unikt miljø for hans barndom forårsaket av farens lidenskap for Vestlig 60/70-talls musikk og morens favorittmusikk, popsanger fra Hong Kong og Taiwanske. I 2010 begynte Liew å drive sitt eget studio i Oslo, Norge, hvor han komponerer og spiller inn musikk. I 2015 tok han sin bachelor i lydteknikk. Han startet også med filmproduksjon og laget sin første dokumentarfilm Trio-Trio (en musikkdokumentar) utgitt i 2016 som hadde premiere på New York Jazz Film Festival. I 2019 laget han en dokumentar om Kim Friele, den norske pioneraktivisten som gjennom 60 år har kjempet for homofiles og stortingsmedlem Wenche Lowzow.

Hong Kong and Taiwanese pop songs. Spring 2009, Liew fell in love with a Norwegian man and the love gave him the strength to come out as gay. After a while he moved to Norway and is now married to his man.

2010, Liew started running his own studio in Oslo, Norway, and he is still composing and recording music. In 2015 he got his Bachelor in Audio Engineering. He also started with film production making his first documentary film Trio-Trio (a music documentary) released in 2016 and premiered at the New York Jazz Film Festival. 2019, he made a documentary about the Norwegian gay rights movement through 60 years with Kim Friele, a pioneer and activist, and Wenche Lowzow, a member of Parliament.

Filmografi: Imdb
Hjemmeside: liewcengteng.wixsite.com/liewcengteng

 

Anicca Pictures AS © 2024